Dodaj svoju tvrtku

Športski i rekreativni ribolov Osijek

Godine 1924. U Osijeku-Donji Grad osnovan je „Hrvatski podravski klub Rogač“

    

Društvo i danas čuva uspomenu na „Hrvatski klub Rogač“ iz kojeg je nastalo Športsko ribolovno društvo „Drava“ D.G. 
Prve pisane vijesti o osnivanju ŠRD „DRAVA“ potječu od 9.ožujka 1938.godine ,kada je privremeni odbor podnio gradskom redarstvu u Osijeku zapisnik osnivačke skupštine, pravila i propise osnivača radi upisa Društva i odobrenja pravila. 
Do drugog svjetskog rata Društvo je dobilo na gospodarenje samo 7 km. desne obale Drave i 200 m lijeve, dok su ostale vode pripadale drugim zakupnicima ili vlasnicima.
Nakon rata Društvo je zakupilo Gregorićev ribnjak, a prihod od prodaje ribe, organizacija ribarskih večeri i zabava trošen je za plaćanje najma, nabavku alata za saniranje i održavanje ribnjaka. Novo Društvo u početku brojalo je 168 članova, a za svoj društveni rad početkom 1946. god. dobiva bivšu zgradu Ivana Gregorića u Krčevinama br. 27 Vinogradi

Vrijeme poslije 1950. god. ŠRD Drava se okreće velikim ulaganjima u izgradnji društvenih objekata, objekata  za odmor na ušću Drave i Dunava sa restoranom. Nažalost, u vrijeme Domovinskog rata svi objekti na ušću su opljačkani i devastirani, tako da se moralo krenuti od početka. 

Paralelno s radovima na Ušću odvijali su se potrebni radovi i na društvenom domu u Osijeku. Budući da se on nalazio u privatnoj zgradi i dosta skučen, a narasle potrebe su zahtijevale veće prostorije, SRD „DRAVA“ je bacila oko na napuštenu zgradu pogona tutkala Kožare u Osijeku, a koji je prestao s radom.

Adaptacijom ruševne zgrade, a koju je Društvo dobilo na trajno korištenje od Općinske skupštine Osijek 1964. godine, konačno je Društvo došlo do svojih primjerenih prostorija, koje su mu omogućile nesmetani daljnji rad i veće okupljanje članova.

U ovim prostorima na adresi Donjodravska obala 8, društvo djeluje pune 53 godine i ispisuje najsvjetlije dane svoje bogate povijesti.

U tom periodu, za svoj rad, ribolovnom društvu „Drava“ Osijek dodjeljuju se brojna priznanja za uspješno organiziranje :Slet pionira bivše države, organizacija prvenstva bivše države u lovu ribe udicom na plovak, domaćin Kup-a HŠRS, domaćin Svjetskog klupskpog prvenstva u Lovu ribe (2006. god), Športaš 2007. (Zajednica športskih udruga grada Osijeka), Certifikat nacionalnog programa od Hrvatskog nacionalnog komiteta – potpisan od strane Juana Antonia Samarancha 1994. g.

Poslije završetka Domovinskog rata, tvornica koža „Kožara“ prestaje s radom te se zgrada ribolovnog društva našla u stečajnoj masi tvornice. Bez obzira što je ŠRD -„Drava“ imalo rješenje o trajnom korištenju, zgradu kupuju novi vlasnici.


Dana 6.12.2017. godine ribolovno društvo „Drava“  bilo je prinuđeno preseliti na novu adresu: Osijek, Krstova ulica 97 B gdje  nastavlja sa radom. Ovaj prostor dobiva na korištenje od gradske uprave.

Na novoj lokaciji društvo posjeduje optimalne uvijete za rad, a na raspolaganju su mu prostorija za  sastanke i druženja, kao i prostorija tajništva.

Aktivnost ribolovnog društva ŠRD-„Drava“ Osijek DG

Takmičenje u športskom ribolovu

U vremenskom periodu od 1950. god. pa do 2007. god. ribolovno Društvo je imalo izuzetno razvijenu takmičarsku aktivnost. 
Da bi se mogla odvijati športska takmičenja, potrebni su određeni preduvjeti, kako materijalni tako i organizacijski te određeni nivo kulture. To je i razlog što se u prvim godinama osnutka Društva kao i u poratnim, nisu održavala športsko ribolovna natjecanja.  Počeci organiziranih športskih takmičenja u Društvu su od 1955.g
Društvo je imalo organizirane ekipe u lovu ribe na plovak: pionire,pionirke, omladince, omladinke i  seniorske ekipe. 
srd_drava_novo111


Pored ekipa za lov ribe na plovak Društvo je organiziralo i ekipe u bacačkim disciplinama, bacački trobroj i bacački petoboj. U tim disciplinama Društvo je imalo ekipe juniora i seniora.
Najuspješnije godine u natjecanjima su bile sedamdesete godine prošlog stoljeća te godine poslije završetka Domovinskog rata. Kao pobjednici županijskog natjecanja ostvarili smo plasman u drugu ligu HŠRS.