Tehnologija kao prepreka produktivnosti na radnom mjestu

Tehnologija kao prepreka produktivnosti na radnom mjestu

Iako se tehnologija danas doživljava kao nešto što će unaprijediti poslovanje svake tvrtke, potrebno je obaviti određene pripreme prije njenog uvođenja na radna mjesta.

Tehnologija je danas dosegnula razinu na kojoj pojednostavljuje većinu svakodnevnih poslova. Većina se tvrtki u radu oslanja upravo na nju i nerijetko ulažu mnogo u programe koji bi trebali ubrzati određene zadatke.

 Organiziranje raznih dokumenata i velike količine podataka nikada nije bilo lakše i preglednije. Mnoge tvrtke na tehnologiju su tako počele gledati isključivo kao na nešto što štedi vrijeme  i omogućuje zaposlenicima da se koncentriraju na druge zadatke. Međutim, često se na razmišlja o tome kako također može doći do točke u kojoj često ima suprotni efekt. Naime, neki se stručnjaci slažu u tome da s povećanim korištenjem tehnologije u određenim situacijama neizbježno dolazi i do smanjenja produktivnosti poslovanja.

Uspostavljanje koncentracije

Za maksimalnu korisnost tehnologije u poslovanju važno je zadržati koncentraciju prilikom njenog korištenja, no to često nije tako jednostavno. Balansiranje između službenog maila, društvenih mreža i ostalih alata koje pojedine tvrtke koriste u svakodnevnom radu, osobi pruža i izrazito veliku količinu distrakcija.

Također, tu su i tehničke poteškoće na koje sami zaposlenici ne mogu utjecati. Kada smo "uživljeni" u posao i najmanja distrakcija može rezultirati time da nam neko vrijeme bude teško ponovno uspostaviti razinu koncentracije koja nam je potreba za neometano obavljanje posla.

Nedostatak znanja i iskustva

Ljudi uvijek ostvaruju najbolje rezultate kada rade ono u čemu se osjećaju "kao kod kuće" i imaju zavidnu razinu znanja i iskustva. Stoga, iako uvođenje novih tehnologija pretpostavlja kako će za velik broj zadataka biti potrebno manje vremena, u praksi je to često ipak druga priča.

Iako zaposlenici mogu biti prepoznati kao vrhunski radnici sa zavidnim rezultatima, nisu svi jednako stručni u polju tehnoloških dostignuća. Uvođenje novih programa i procesa u poslovanje stoga bi na neko vrijeme moglo poprilično usporiti svakodnevne aktivnosti na radnom mjestu. Upravo bi zato tvrtka trebala uložiti u edukacije zaposlenika i unaprijed razmišljati o procesu same prilagodbe na novi način rada, što u praksi često nije slučaj.

Neka tehnologija bude prijatelj Vašeg poslovanja

Za početak, stručnjaci ističu kako bi prije uvođenja određenih novih tehnologija tvrtka trebala postaviti pitanje hoće li novi program zaista štedjeti vrijeme zaposlenicima ili tek smanjiti troškove. U slučaju da je riječ isključivo o manjim troškovima, oni bi se nakon nekog vremena lako mogli "nagomilati" u onom segmentu u kojem se ne stiže obaviti sav posao.

U svakom slučaju najvažnije je korištenje tehnologije prilagoditi pojedinom radnom mjestu, za što je potrebno unaprijed planirati i razmotriti sve opcije koje su na raspolaganju.