Neka povratak na radno mjesto nakon godišnjeg odmora prođe bez stresa

Neka povratak na radno mjesto nakon godišnjeg odmora prođe bez stresa

Povratak na radno mjesto nakon godišnjeg odmora može biti manje stresan, uz primjenu nekoliko jednostavnih tehnika.

Povratak na posao nakon godišnjeg odmora za većinu je ljudi stresan, pogotovo kada Vas nakon nekoliko tjedana opuštanja dočeka jutarnje ustajanje i često povećan obujam posla i zadataka koje treba obaviti. Istina je kako ova tranzicija često nije jednostavna i potrebno je određeno vrijeme kako bismo se prilagodili, odnosno „prebacili“ na radnu shemu. Međutim, uvijek je moguće primijeniti nekoliko tehnika i izmijeniti sitne navike koje će ovaj proces barem malo olakšati.

Vrijeme za razmišljanje i vizualizaciju prioriteta

Jedan od čestih izvora stresa je odgađanje obaveza i njihovo ostavljanje za posljednji trenutak. Iako će svatko pokušati iskoristiti maksimum svog godišnjeg odmora, u slučaju da ste na putu, bilo bi dobro vratiti se kući nekoliko dana prije ponovnog povratka na posao. To će Vam ostaviti dovoljno vremena za rješavanje sitnica poput organiziranja kuće ili stana, ali i razmišljanja o tome kako bi prvih nekoliko dana na radnom mjestu trebali izgledati. 

Kako biste uspješno izbjegli strku i užurbanost, prije odlaska na posao razmislite o tome koji su Vam prioriteti, odnosno koje bi stvari trebalo obaviti odmah po dolasku, a koje je moguće ostaviti za kasnije. Iako će obim posla biti isti, jasno posloženi ciljevi neće ostaviti prostora panici i prevelikoj opterećenosti u prvim danima, a sve ćete zadatke rješavati urednije, prateći zadani redoslijed.

Naglasak na pozitivnome

Možda već i zvuči otrcano, no kao i u drugim segmentima života, najvažnije je imati i zadržati pozitivan stav. Umjesto da razmišljate o tome kako je još jednom godišnjem odmoru došao kraj, probajte sastaviti popis stvari koje volite i sitnica u kojima uživate na svom radnom mjestu. To može biti sam opis posla koji Vas ispunjava, ili pak kolege koje ćete ponovno vidjeti nakon nekoliko tjedana. Popričajte s njima o tome kako su proveli godišnji odmor, a tek nekoliko minuta ugodnog razgovora već će promijeniti pristup radu i svakodnevnoj rutini.

Planiranje

Iako ste se tek vratili na radno mjesto i do idućeg godišnjeg odmora će proći još dosta vremena, mnogi se psiholozi slažu kako je upravo vizualizacija sljedećeg odmora iznimno korisna. Planiranje idućeg putovanja ili aktivnosti koje će Vam omogućiti da se posvetite sebi, opustiti će Vas i olakšati povratak u rutinsku svakodnevnicu. To ne treba biti nužno planiranje godišnjeg odmora, već idućeg vikenda koji će itekako brzo doći. 

Uz na vrijeme posložene prioritete i zaokupljanje misli planiranjem aktivnosti u kojima uvijek možete uživati, mjestu tjeskobi prilikom povratka na radno mjesto ne bi trebalo biti.