Dodaj svoju tvrtku

Duhovna obnova Rab | 


BENEDIKTINSKI SAMOSTAN SV. ANDRIJE, AP. utemeljen tijekom XI:, stoljeća na otoku Rabu.

Izdiže se direktno iz litica uz obalu uvale sv. Eufemije. Samostan je bio osnovan za djevojke iz plemićkih rapskih obitelji.


Duhovna obnova Rab

Neki povjesničari navode kako je samostan osnovan 1123. ali bez dokumentiranog oslonca. Prvi pak pisani spomen koji nam svjedoči drevnu povijest ovog samostana je natpis na zvoniku gdje je imenom spomenuta opatica Ivana. Jednostavni romanički zvonik podignut je 1181. i najstariji je od četiri rapska zvonika.

Samostanska crkva sv. Andrije je protoromanička trobrodna bazilika sagrađena u 11. st. a dao ju je izgraditi biskup Madius čije je ime uklesano na natpisu ulaznog praga u crkvu. U 14. st. bila je obnovljena a polovicom 15. st. temeljito preinačena. U 18 st. crkva je barokizirana – iz tog doba potječe i barokni drveni oltar, rad venecijanskih majstora sa oltarnom palom slikara Novellia. Drvene figure po strani prikazuju sv.Benedikta i apostola sv.Andriju.

Desno od glavnog oltara u lađi crkve nalazi se oltar Majke Božje koja se od 16. st. u samostanu i na cijelom otoku štuje kao Čudotvorna Gospa Rapska. Kretsko-bizantska ikona Bogorodice s Kristom u naručju iz prve je polovice XVI. stoljeća. Srebreni i pozlaćeni okvir ikone vrijedan je rad mletačkog zlatarstva iz XVIII. stoljeća. Na ulazu u samostansku kapelu nalazi se vrijedna kretsko-mletačka ikona oplakivanja Krista, tempera na drvu iz druge polovice XVI. stoljeća. U samostanskoj biblioteci, osim moderne duhovne literature, čuvaju se i vrijedni stari spisi, dokumenti i pergamene.

Koludrice sv. Andrije vjerne su svom poslanju molitve i rada. Molitva njegovana i brižno pripremana čini okosnicu njihova svakodnevnog života, omogućavajući i drugima da budu dionicima njihova molitve i sabranosti. U ozračju samostanskog mira, njeguju monaško gostoprimstvo.
Iz samostana koludrica benediktinki u Rabu potječe i Rapska torta. Kolač koji su, kako usmena predaju kaže, napravile koludrice prigodom posjeta pape Aleksandra III Rabu, 1177. Stoljećima prepisivan i u svojoj izvornosti čuvan, recept je došao i do naših dana.
Kao i prije gotovo tisuću godina tako i danas koludrice rapskog samostana kao čuvarice bedema grada, svojom molitvom i radom zagovaraju za potrebe Raba i svijeta moleći da Gospodin po zagovoru svetog Benedikta na svih izlije svoj blagoslov.

Duhovna obnova dio je onoga što obavlja samostan.

Za sve dodatne informacije obratite se na navedene kontakte.

 • pon

  08-19h

 • uto

  08-19h

 • sri

  08-19h

 • čet

  08-19h

 • pet

  08-19h

 • sub

  -

 • ned

  -

Ukoliko ste zainteresirani za proizvode i usluge tvrtke, ostavite upit i dobit ćete odgovor u najkraćem mogućem roku. Upit će biti javno vidljiv na portalu.

OCJENI TVRTKU

 • 099 444 3515
 • info@moja-djelatnost.hr