Dodaci prehrani (vitamini i minerali)


Podjeli na društvenim mrežama
Kako bi bili sigurni da primamo sve potrebne vitamine i minerale, posežemo za dodacima prehrane. Doznajte što su točno dodaci prehrani, zašto ih koristiti i u kojoj dozi mogu pomoći poboljšati vaše zdravlje.

Kada imate određene zdravstvene poteškoće Vašem tijelu mogu nedostajati vitamini i minerali. Manjak vitamina i minerala nadoknađuje se dodacima prehrani.
Što su dodaci prehrani?

Dodaci prehrani dopuna su uobičajenoj prehrani, te su koncentrirani izvori hranjivih tvari. Dolaze u obliku kapsula, tableta, pastela, pilula, praha i ostalih varijacija tekućine. Kupuju se zapakirani u individualnom pakiranju ili u kombinaciji. Njihova proizvodnja obuhvaćena je Zakonom o hrani, ali je njihov oblik i učinkovitost bliži lijekovima. Osim dodatka prehrani, nastoje korisnika dodataka očuvati zdravim. Bitno je napomenuti da lijekovi liječe pacijente, dok dodaci prehrani pomažu održavati zdrav život i upotpunjuju vašu prehranu.  

Zašto uzimati dodatke prehrani?

Uzimanjem dodataka prehrani dobivate određenu količinu izvora hranjivih tvari, te se njima nastoje nadopuniti nedostatak hrane u organizmu, odnosno vitamina i minerala koji vam fale. Njihovim korištenjem gradite otporniji organizam i održavate tjelesno-fiziološke funkcije. U dodatke prehrani ubrajaju se: vitamini i minerali, biljke i njihovi koncentrati, prirodni enzimi, pčelinji proizvodi, žive kulture mikroorganizama i slične tvari. Biljni pripravci se dobivaju iz svježe ili osušene biljke, te se na proizvodu naznačuje hrvatsko i latinsko ime korištene biljke ili njezin dijelova. Svaki proizvodi koji služi kao izvor hrane, mora na pakiranju imati oznaku dodatak prehrani. Treba imati na umu kako dodaci prehrani nisu zamjena obroku, već se uzimaju uz obroke kako bi nadoknadili moguće nedostatke esencijalnih hranjivih tvari u organizmu.
Vrste dodataka prehrani

Vitamini su organski kemijski spojevi koji pomažu pri održavanju zdravlja. Primjerice, multivitamin služi za jačanje imuniteta i odličan je u borbi protiv viroze i gripe. Uz multivitamin za jačanje imuniteta koristi se vitamin C. Vitamin D teže se pronalazi u hrani, te ga se može dobiti najviše na suncu, što može biti i ponešto teže za vrijeme tmurnih i kišnih dana. Zato postoji mogućnost uzimanja suplemenata koji će vam dati potrebnu dozu vitamina D. Za smanjenje prehlade i curenja nosa koristite cink, dok se za poboljšani rad srca, mišića i živčanoga sustava koristi magnezij. U dodatku prehrane naći ćete i minerale, te biljne pripravke. Aminokiseline i proteini pomažu pri stvaranju zaštite od raznih bolesti, jačaju kosti i mišiće, te stvaraju izvor energije u tijelu. Postoje i dodaci za bodybuilding, koji služe sportašima za poboljšanje rezultata, mogu biti i zamjenski obroci, te ovisno o proizvodu, izazivaju debljanje ili mršavljenje

Koje dodatke prehrani odabrati?

Prije uzimanja dodataka prehrani potrebno je provjeriti što vam točno treba, te po mogućnosti pitati za savjet svojeg liječnika. Svaki dodatak prehrani na pakiranju ima RDA, odnosno preporučeni dnevni unos proizvoda. Vitamine iz B i C skupine može se koristiti u višim dozama, dok su vitamini iz A, D, E i K manje zastupljeniji. Minerali se isto koriste u manjim dozama, posebno dodaci koji imaju više od 60% dnevne količine željeza. Iako se neke dodatke prehrani mogu koristiti i po više puta dnevno, trebalo bi se izbjegavati nasumično uzimanje većih doza jer će uzrokovati više štete nego učinkovitosti za vaše zdravlje. Stoga je važno zapamtiti da su dodaci prehrani idealna pomoć pri kreiranju najbolje prehrane, ali se moraju koristiti u adekvatnim količinama


Galerija


Nedostaje li vam unos vitamina i minerala?

Nadoknadite nedostatke načina na koji se hranite dodacima prehrani.

Uzmite dodatke prehrani još danas

Upitajte stručnjaka

Postavite pitanje stručnjaku iz djelatnosti :
Jesi li čovjek ?