Radioterapija (liječenje zračenjem)


Podjeli na društvenim mrežama
Zanima vas kako se najbrže liječe karcinomske ćelije i sprječava njihovo širenje na zdravo tkivo? Medicinski tretman radioterapijom uspješno zaustavlja širenje karcinoma, pomoću visokoenergetskih zraka.

Doziranim zračenjem tijela mogu se efikasno ukloniti karcinomske ćelije, te spriječiti njihovo širenje na zdravo tkivo, zahvaljujući radioterapiji i napretku medicinske tehnologije.Što je radioterapija?

Radioterapija je medicinski tretman zračenja tijela, pri kojemu se koriste zrake visoke energije kako bi se liječio karcinom. Glavni cilj radioterapije je uništavanje karcinomskih ćelija, a pritom se ne dotiču zdravih ćelija u organizmu. Karcinomske ćelije slabije su od zdravih ćelija, te ih zato zračenje može uništiti ili zaustaviti na neko vrijeme. Korištenje zračenja može imati i negativni utjecaj na zdrave ćelije, ali one se brzo regeneriraju i vraćaju u svoje prvotno stanje odmah nakon tretmana. Osim uništavanja karcinomskih ćelija, radioterapija zaustavlja njihovo širenje na ostatak organizma i štiti vaše tijelo.

Kako radioterapija izgleda?

Liječenje radioterapijom provodi se pet puta tjedno, kroz nekoliko tjedana. Dugi period trajanja terapija događa se kako bi se karcinom zračio dovoljnom količinom visokoenergetskih zraka, te se poštedio okolni dio zdravog tkiva. Visokoenergetske zrake stvaraju se preko linearnog akceleratora, te se usmjeruju prema različitim kutovima kako bi obuhvatili karcinomske ćelije. Za vrijeme terapija, pacijent leži ili sjedi, te se pri zračenju ne čuju nikakvi zvukovi, te zrake nisu vidljive. Terapija je u potpunosti bezbolna, te se prvi učinci osjete nakon nekoliko serija tretmana, poput smanjenja bolova, krvarenja i ostalih tegoba koje smetaju pacijentu. Što je eksterna radioterapija?

Eksterna radioterapija (EBRT) odnosi se na zračenje koje se odvija od linearnog akceleratora do karcinomskih ćelija. U eksternu terapiju spadaju: radioterapija snopovima promijenjenog intenziteta (IMRT), volumetrijski modulirana luk terapija (VMAT), radioterapija vođena prikazima (IGRT), stereotaktična radiokirurgija (SRS) i stereotaktična radiokirurgija tijela (SBRT). IMRT koristi 3D prikaz tijela pacijenta kako bi se izračunao pravi kut prolaska zraka do karcinomskim ćelija, bez oštećivanja zdravih ćelija. Takva terapija traje od 10 do 20 minuta u 6 do 8 tjedana. VMAT je napredni oblik IMRT koji obuhvaća karcinom u samo jednom okretaju linearnog akceleratora, koji traje manje od dvije minute. IGRT koristi 2D i 3D prikaze tijela pacijenta, koji se izrađuju prije svake terapije kako bi se precizno odredio položaj karcinoma i najbolji način za prodiranje zraka do njega. SRS se koristi za tumor mozga i kralježnice, te se za svako dolaženje na tretman povećava doza zračenja. SBRT slična je SRS-u, ali se koristi za karcinome na plućima, bubrezima, jetri i gušterači

Što je brahiterapija?

Brahiterapija ili kontaktna terapija oblik je radioterapije, gdje se radioaktivni izvor stavlja u tijelo pacijenta blizu karcinomskih ćelija. Odgovarajućom dozom radioaktivnog izvora smanjuje se karcinomsko tkivo, a pritom se ne oštećuju zdrave ćelije u tkivu. Djeluje na način da se najbliže tkivo radioaktivnom izvoru najviše zrači, dok su udaljeniji dijelovi tijela zaštićeni. Najčešće se primjenjuje kod ginekoloških tumora, te tumora kože i pluća. Postavljeni izvor može biti privremen ili trajan. Postavlja se brzo i jednostavno zahvaljujući modernoj tehnologiji, te je u potpunosti bezbolan. Ako je privremen izvor, onda se ozračuje problematično područje i nakon nekog vremena se vadi van tijela, dok se trajni ostavljaju u tijelu i tamo ispušta zrake u precizno određenoj količini kako bi se efikasno riješili karcinomskih ćelija


Galerija


Kako spriječiti širenje karcinoma?

Radioterapijom visokoenergetskih zraka zaustavit ćete štetno širenje na organizam. 

Rezervirajte termin radioterapije

Upitajte stručnjaka

Postavite pitanje stručnjaku iz djelatnosti :
Jesi li čovjek ?