Jadranska obala nudi velik broj ugostitelja koji u svojoj ponudi imaju ribu i riblja jela, ili isključivo riblja, ili zajedno s ostalim jelima u ponudi. Takva se jela mogu spremati na razne načine, a s poslužena uz pogled na more je najbolja opcija.
Postoje brojne vrste riba u našem Jadranu, velikih i malih, plavih i bijelih vrsta. Kako bilo, sve su one iznimno zdrave i nutritivno bogate. Riba obiluje omegom 3 masnim kiselinama i B-vitaminima. Njezine zdrave masnoće pogodne su za kardiovaskularni sustav, a pozitivno djeluje i na mozak. Sličnih su svojstava i ostali plodovi mora. Smatra se da je mala plava riba jedna od najzdravijih opcija jer je jako bogata bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama. Svakako je poželjno uvrstiti ribu i ostale plodove mora u svoju prehranu barem tri puta tjedno zbog cjelokupnog zdravlja pojedinca.
Velik izbor ribljih restorana koji se nude na našem području svakako olakšavaju češću konzumaciju ribe. Ako ne želite gubiti vrijeme na kvalitetno spremanje ribe ili boravite u stanu kojega je nakon spremanja plodova mora možda teže izvjetriti, izvedite se u jednom od brojnih restorana s ribljom ponudom, a neki od njih nude i dostavu pa možete uživati u jelima iz vlastitoga doma ako vam je to draže.
Riblji restorani u mjestima i gradovima uz more nude vam jedinstven mediteranski doživljaj pogotovo u ljetnim mjesecima. Vrhunski spremljena riba poslužena na terasi restorana ili konobe s pogledom na more posebno je iskustvo svakom turistu, ali i vječni užitak domaćem stanovništvu. Grillana veća riba ili rakovi, razni brudeti, tjestenine s kozicama ili škampima, crni rižoto ili rižoto s lignjima, školjke na crvenu ili bijelu buzaru samo su dio menija mediteranskih kuhinja koje ćete s nestrpljenjem očekivati, a za to vrijeme uživati u ribljem carpacciu, hobotnici na salatu i raznim drugim predjelima uz pokoji dec bijelog vina, nerijetko onog domaćeg. Također, vjerojatno će vas na stolu odmah dočekati i domaće maslinovo ulje koje će sva druga jela dodatno pretvoriti u pravi gastronomski spektakl, a u njega možete umakati i razne pogače ili kruh svježe pečen iz krušne peći.
Riblji restorani pružaju vrhunsku atmosferu i gastronomski užitak s najzdravijim i svježim namirnicama Jadrana.