Sveučilišta, visoka učilišta, akademije...


Podjeli na društvenim mrežama
Visoko obrazovanje slijedi nakon srednje škole, a polaznici se obrazuju za rad u polju od interesa.

Na institucijama za visoko obrazovanje dostupan je širok izbor studija različitih usmjerenja prilagođenih različitim interesima i sposobnostima. Selekcijski proces za visoka učilišta stroži je nego za srednje škole, stoga je adekvatna priprema budućih studenata ključna.

Bez obzira na to odlučuje li se osoba za studiranje na sveučilištu ili veleučilištu, ona po završetku studija stječe odgovarajući stručni, odnosno akademski naziv kojim dokazuje svoju stručnost u polju studija koje je odabrala.Sveučilišta

Sveučilišta su ustanove koje organiziraju i provode sveučilišne studije u minimalno dva znanstvena ili umjetnička područja u značajno većem broju polja od veleučilišta, te interdisciplinarne studije. U pitanju su najveće ustanove za visoko obrazovanje, a samim time i najtraženije od strane studenata. Sveučilišta čine fakulteti, umjetničke akademije, instituti, studentski centri, knjižnice i druge sastavnice relevantne za rad sveučilišta i u službi obavljanja znanstveno-obrazovne djelatnosti.

Obrazovna se djelatnost odvija na fakultetima koji obavljaju i znanstvenu djelatnost, a ovlašteni su i za izvođenje stručnih studija. Studij na fakultetima u pravilu se provodi po sistemu preddiplomskog i diplomskog studija u ukupnom trajanju od pet godina, nakon čega je moguće upisati neki od poslijediplomskih programa za dodatno usavršavanje.


Veleučilišta

Nešto manja od sveučilišta su veleučilišta, odnosno visoke škole koje izvode stručne studije u barem tri polja, a najčešće izvode programe iz tehničkih i društvenih znanosti. U Hrvatskoj je većina veleučilišta javna, a aktivno ih je preko 130.


Galerija


Želite li nastaviti svoje obrazovanje?

Pronađite idealan obrazovni sistem u skladu s Vašim interesima i potrebama.

Upišite neko od dostupnih sveučilišta ili veleučilišta.

Upitajte stručnjaka

Postavite pitanje stručnjaku iz djelatnosti :
Jesi li čovjek ?