Ustanove za trajnu naobrazbu


Podjeli na društvenim mrežama
Pučka otvorena učilišta nude širok spektar obrazovnih prilika za različite profile ljudi.

Sama ideja iza pučkih otvorenih učilišta jest potaknuti cjeloživotno obrazovanje i učenje bez obzira na dob. Naime, obrazovanje je nešto što se često gleda kroz prizmu dobi, te se u skladu s time smatra da postoji prikladna dob za učenje i savladavanje novih vještina. 

Međutim, osobe svake dobi sposobne su savladati nova znanja i vještine, a upravo tu priliku pružaju im pučka otvorena učilišta u kojima je zaposlen širok spektar stručnjaka koji vode tečajeve stranih jezika, umjetničke programe i različite programe prekvalifikacije.Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje odraslih

I danas postoje osobe koje nisu prošle obavezno osnovnoškolsko obrazovanje, a i osobe koje nakon završenog osnovnog obrazovanja nisu upisale željeno srednjoškolsko obrazovanje. Bez obzira na njihovu dob, pučka otvorena učilišta ovakvim osobama pružaju priliku za osnovno osposobljavanje u bilo kojoj životnoj dobi uz izdavanje potvrdu o stečenoj naobrazbi.

Cilj osnovnog obrazovanja je stjecanje pismenosti i temeljnih vještina važnih za daljnje obrazovanje i život, stoga je važno da je dostupno u svakom trenutku svakom zainteresiranom građaninu. Programi za odrasle ne traju standardnih osam godina, već su prilagođeni odrasloj dobi, a za cilj prvenstveno imaju nadoknaditi propušteno.


Usavršavanje i cjeloživotno učenje

Cjeloživotno učenje suvremen je pristup obrazovanju, a riječ je o praksi trajnog učenja s ciljem stjecanja i poboljšanja korisnih znanja i vještina. Funkcija škola je priprema pojedinca za život, no zbog brzih društvenih promjena, školovanje je potrebno prilagoditi. Pojedinac se tako uči nositi s novim životnim izazovima i koristiti nove tehnologije, uči strane jezike i upoznaje se s drugim kulturama.

Posebno je poželjno starije osobe uključiti u različite obrazovne programe i tečajeve. Iako se starost često percipira kao dob u kojoj je obrazovanje završeno, upravo u toj je dobi posebno potrebno. Štoviše, učenje u starijoj dobi pospješuje rad i zdravlje mozga i povoljno utječe na mentalno zdravlje osobe, a tečajevi usmjereni na fizičko zdravlje poput yoge starijim osobama omogućavaju bolju pokretnost i vitalnost.


Galerija


Tražite li zanimljiv tečaj ili priliku za usavršavanje?

Uključite se u neki od brojnih zanimljivih programa koje Vam nude pučka otvorena učilišta.

Prijavite se još danas.

Upitajte stručnjaka

Postavite pitanje stručnjaku iz djelatnosti :
Jesi li čovjek ?