Agilna metodologija pomogla je 98% tvrtki da postanu uspješnije


Podjeli na društvenim mrežama
Ako je vodstvo tvrtke zaglavilo u tradicionalnim načinima rada i ne pruža zaposlenicima autonomiju i osjećaj fleksibilnosti, u takvom poduzeću agilnost nikada neće postojati

Agilnost u poslovnom svijetu predstavlja dinamičnost organizacije i spremnost na poslovne promjene. Takva organizacija prati promjene u industriji te ne poznaje strah od promjene te lako prilagođava načine rada.


Agilnost kao vrednota

Ukoliko kultura vaše tvrtke ne posjeduje agilnost kao vrednotu, nažalost nećete biti u potpunosti agilni. Ako je vodstvo tvrtke zaglavilo u tradicionalnim načinima rada i ne pruža zaposlenicima autonomiju i osjećaj fleksibilnosti, u takvom poduzeću agilnost nikada neće postojati. Za agilnost na radnome mjestu bitan je koncept samoorganizacije. To znači da se ne slijedi tradicionalna hijerarhija na radnome mjestu. Agilno poslovanje podrazumijeva prilagodljivo, fleksibilno i dobro organizirano poslovanje koje dobro reagira na vanjske promjene.

Promjena poslovne kulture

Karakteristika agilnog poslovanja je otvorena komunikacija i jednakost među zaposlenicima, bez tradicionalne hijerarhije. Timski rad i dobra povezanost njezini su temelji, a agilnost potiče učenje kroz iskustvo, samoinicijativnost i osobni napredak. Pozornost je usmjerena na međusobne odnose i dobru suradnju, dijeljenje znanja i međusobnu podršku. Četiri temeljne vrijednosti na kojima se temelji agilna kultura su te da su pojedinci i njihove interakcije uvijek važniji od procesa i alata, funkcionalan proizvod važniji je od njegove dokumentacije, odnos s klijentom i dogovor bitniji je od potpisivanja ugovora, a reagiranje na promjenu važnije je od slijepog praćenja plana.


Izgradnja zajednice

Umrežavanje predstavlja izgradnju i razvoj mreže kontakata koji su održivi te su relativni za poslovanje, pri čemu je fokus na cijeloj zajednici. Kako bi umrežavanje bilo učinkovito te pogodovalo poslovanju tvrtke, bitno je da se aktivno doprinositi izgradnji cijele zajednice. Za svaku tvrtku, bez obzira na njezinu veličinu, važno je da što aktivnije doprinese izgradnji zajednice, ibez očekivanja brzog financijskog povrata. Važno je usredotočiti se na vitalne ciljeve koji ne moraju nužno biti dugoročni.

Prednosti agilnosti organizacije

Agilna organizacija otvorena je promjenama. Agilne metodologije temelje se na skupu vrijednosti, principa, uloga u timu, događaja i pravila koja ih povezuju. One su slične stilovima upravljanja koji su usmjereni na kontrolu poslovnog sustava i isključivu hijerarhiju. Pristup koji je agilan je više usredotočen na osobnu odgovornost. Pojedinci koji izvršavaju zadatke preuzimaju vlasništvo i procjenjuju vrijeme završetka posla. Ispravnim pristupom provedbi sustava, razvoj može se pretvoriti u dobro funkcionirajući mehanizam i pravi timski rad.


Galerija


Agilne metodologije temelje se na skupu vrijednosti, principa, uloga u timu, događaja i pravila koja ih povezuju

Ukoliko kultura vaše tvrtke ne posjeduje agilnost kao vrednotu, nažalost nećete biti u potpunosti agilni

Agilnost potiče učenje kroz iskustvo, samoinicijativnost i osobni napredak

Upitajte stručnjaka

Postavite pitanje stručnjaku iz djelatnosti :
Jesi li čovjek ?