Salenjaci sežu u daleku prošlost kada su bili jedna od omiljenih slastica. Njihov je glavni sastojak, kao što po njihovom imenu možete i zaključiti – svinjsko salo. Ako upravo zbog ovog sastojka niste njihov ljubitelj, možda promijenite svoje mišljenje nakon idućih minuta.
Ukusni salenjaci pripremaju se od domaćeg tijesta koje se zatim puni domaćim pekmezom. Njihova je tekstura slojevita pa ih tako osim odličnog okusa krasi i prekrasan izgled. Za pripremiti salenjake neće Vam biti potrebno puno sastojaka. Osnovni sastojci za tijesto, mast te domaći pekmez i možete krenuti u izradu.
Salenjaci su odličan izbor za doručak i početak dana uz slatke note s kojima će Vaš dan krenuti u pravom smjeru. Isto tako, ova ukusna slastica dobar je izbor i za večeru, a ukoliko ste veliki ljubitelj salenjak, možete ih jesti i za doručak i za večeru. Salenjaka nikada dosta!
Ukoliko niste ljubitelj kolača sa svinjskim salom ili ne uspijevate nabaviti svinjsko salo, salenjake možete napraviti s margarinom. Okus neće biti identičan, no, bit će vrlo ukusan te će se oni topiti u ustima. Za pripremu salenjaka bez sala potrebno Vam je svega par namirnica, a njihova je priprema brza i jednostavna.
Starije generacije salenjaci podsjećaju na djetinjstvo i duge zime dok su se grijući pored peći sladili ukusnim salenjacima. Danas je mast nešto teže nabaviti i salenjaci su polako ostali u prošlosti, no, ipak nisu potpuno zaboravljeni. Ukoliko ste i Vi nakon dugo vremena odlučili pripremiti salenjake ili ih naručiti od profesionalaca, neka Vam je u slast!
Saznajte sve o izradi salenjaka