Voćarstvo i vinogradarstvo jedne su od najstarijih grana poljoprivredne djelatnosti, koje i na današnjem tržištu imaju velik značaj i svakodnevno proizvode velike količine plodova za konzumaciju, ali i daljnju preradu.
Voćarstvo se, kao grana poljoprivrede, bavi proizvodnjom, uzgojem, zaštitom i prodajom voća. Voćari unutar svoje djelatnosti moraju obaviti sve faze proizvodnje - od odabira terena, pripreme sadnica, njihove zaštite od nepogodnih vremenskih uvjeta, osiguravanja prihrane pa sve do samog ubiranja plodava. Voće se uzgaja u voćnjacima, u kojima se može uzgajati nekoliko različitih vrsta voća, a mogu biti i u obliku monokulturnih plantaža koje sadrže isključivo jednu vrstu voća koje dalje ide u masovnu proizvodnju i prodaju diljem zemlje, ali i izvan nje. Kada je voćarstvo u pitanju, brojni vremenski i geografski uvjeti utječu na njegovu rasprostranjenost te se tako na području Hrvatske, ovisno o podneblju, uzgajaju razne vrste voća.
Vinogradarstvo je, s druge strane, poljoprivredna grana orijentirana isključivo na uzgoj vinove loze i proizvodnju grožđa te njegovu preradu. Zahvaljujući bogatoj vinskoj tradiciji i industriji, ova je djelatnost izuzetno zastupljena u svim dijelovima Hrvatske. Vinova loza je višegodišnja biljka penjačica koja se dijeli na 10 rodova s više od 600 vrsta. Uspijeva na području umjerene klime, a zbog duboka korijena uspijeva i na brojnim naizgled nepristupačnim terenima. Tradicionalne berbe grožđa svake se godine održavaju u svim vinogradima, nakon čega grožđe u svom sirovom obliku ide u prodaju i konzumira se kao namirnica bogata vitaminima i ostalim nutrijentima, dok dio odlazi u daljnju preradu i proizvodnju vina, octa, mošta i drugih tradicionalnih proizvoda. Tvrtke na području Hrvatske koje se bave voćarstvom i vinogradarstvom potražite na portalu Moja Djelatnost.