Ustanove i organizacije

Sindikati su udruženja koja stvaraju zaposlenici neke tvrtke, ali mogu biti i veća kada su sastavljena od radnika u određenom području djelatnosti ili određenoj industriji, odnosno nekoj od gospodarskih grana.

Sindikati su u prvom redu organizacije radnika i službenika nastale na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radnički se sindikati mogu podijeliti u dvije osnovne skupine: neovisne i ovisne. Da bi se neki sindikat mogao smatrati neovisnim, članstvo u njemu mora biti dobrovoljno, mora biti neovisan u odnosu na poslodavce i državu te se mora boriti za bitna ekonomska prava i interese radnika. Za razliku od neovisnih, ovisne sindikate izravno formiraju poslodavci i država. Sindikati se dalje mogu podijeliti na strukovne, u članstvo kojih se primaju samo radnici određene struke, granske - koji primaju samo radnike određene gospodarske grane, i opće ili generalne koji obuhvaćaju sve radnike bez obzira na struku ili gospodarsku granu u kojoj djeluju.

Sindikati kao udruženja osnivaju se s ciljem poboljšanja prava i uvjeta radnika. Ona se mogu odnositi na povećanje plaća, smanjenje radnog vremena, dobivanje pripadajućih naknada. Sindikati su u mogućnosti stjecanja statusa pravne osobe, a kao takvi tada imaju pravo kolektivnih pregovora s poslodavcem kako bi što efikasnije poboljšali prava radnika koja su navedena u ugovoru o radu. Također su u mogućnosti organiziranja štrajkova kada pregovori propadnu. Brojne tvrtke, ali i gospodarske grane u Hrvatskoj imaju svoje sindikate koji okupljaju velik broj radnika, a njihov popis, zajedno s opisom djelatnosti, možete pronaći na portalu Moja Djelatnost.


Istakni svoju kompaniju

Zašto se registrirati?

Čini li Vam se da se u moru ponuda ponekad lako izgubiti? Unatoč Vašem trudu i raznim ulaganjima i dalje nemate dovoljan broj klijenata? Želite proširiti glas o svojoj djelatnosti, ali ne znate kako? Ne brinite, mi Vam možemo pomoći. Pitate se kako? JEDNOSTAVNO! Registracijom na portalu moja-djelatnost.hr ubrzo postati ćete vidljivi na internetu te će Vas klijenti lako pronaći i kontaktirati.

Dodaj svoju tvrtku

Istaknite svoju tvrtku

Smatrate li da, unatoč trudu i dobrom glasu Vaša tvrtka ne privlači dovoljan broj novih klijenta ? Odvojite se od konkurencije i pojačajte Vašu vidljivosti time privucite više novih kupaca. Sve to je lako uz portal Moja djelatnost.

Istakni svoju tvrtku
Istakni svoju kompaniju