Prehrambena industrija jedna je od najvećih i najraširenijih industrija, kada se gleda globalno. Hrvatska također nije iznimka, budući da se velik dio industrijske proizvodnje oslanja na prehrambenu proizvodnju.
Prerada poljoprivrednih proizvoda i sirovih namirnica glavna je djelatnost prehrambene industrije. Sama prehrambena industrija svoje djelovanje temelji na prehrambenoj tehnologiji, odnosno primjeni procesa temeljenih na znanstvenim spoznajama kojima se prehrambene sirovine biljnog ili životinjskoga podrijetla prerađuju u različite prehrambene proizvode. U sam proces preradbe uključene su mehaničke operacije, fizikalni procesi, kemijske reakcije, enzimski i mikrobiološki procesi, procesi konzerviranja, pakiranja i transporta. Prehrambena industrija ponajviše se bavi preradom žita, proizvodnjom pekarskih proizvoda, proizvodnjom tjestenine i srodnih proizvoda, šećera, preradom voća i povrća, proizvodnjom mlijeka i mliječnih prerađevina, preradom mesa i proizvodnjom mesnih prerađevina, preradbom ribe, uljarica, proizvodnjom vina i alkoholnih i bezalkoholnih pića.
Povećanjem poljoprivredne proizvodnje i jačanjem proizvodne mehanizacije, prehrambena industrija svake godine bilježi sve veće prihode i otvaranje novih pogona u zemljama diljem svijeta. Bez obzira je li riječ o preradi mesa, voća i povrća, ili pak morskih plodova, prehrambena industrija i dalje će samo jačati, a popis hrvatskih proizvođača možete pronaći na portalu Moja Djelatnost.