Dodaj svoju tvrtku Nazovite nas 01 6314 299, 091 444 3515
Javna djelatnost i institucija

Javna djelatnost i institucija


Ukoliko trebate informaciju o crkvama ili drugim religijskim ustanovama i udrugama na području Republike Hrvatske, ili Vas jednostavno zanima čime se pojedine religijske udruge bave, nalazite se na pravom mjestu.

Na jednom mjestu možete pronaći prikupljene podatke o raznim crkvenim institucijama i vjerskim zajednicama te informacije o njima i kontakte.

Crkva označava zajednicu kršćanskih vjernika. Prema katoličkom stajalištu "mjesna crkva" je zajednica vjernika kojoj je na čelu biskup, te se u pravilu naziva "biskupija". Protestantska koncepcija je nešto drugačija jer kod protestanata nema biskupa tj. episkopa kakve imaju katolici i pravoslavni vjernici. Crkva također označava zgradu namijenjenu kršćanskom bogoslužju.

Religijska udruga je oblik dragovoljnog udruživanja osoba koje se udružuju radi izrade religijsko - medijskog programa, zaštite i promicanja krščanskih i humanih djelatnosti te iz drugih razloga.

prikaži više...

Uloga crkve i religijskih udruga

Razne udruge organiziraju se radi istih ciljeva, zajedničkih, kršćanskih, ekoloških, gospodarskih, kulturnih i humanih djelatnosti, širenja i izgradnje razumijevanja i tolerancije među ljudima. Članovi udruga podvrgavaju se pravilima koja uređuju ustroj i djelovanje na temeljima kršćanskog učenja i prakse europskih standarda, radi pomaganja bližnjem u potrebi i nevolji i to pojedincu, obitelji ili pravnoj osobi nezavisno od nacionalne, vjerske, političke ili bilo koje druge pripadnosti bez namjere stjecanja dobiti.

Udruga predstavlja nevladinu, neprofitnu organizaciju sa svojstvom pravne osobe. Djelovanje Udruge je javno. Udruga djeluje u svoje ime prema odredbama Statuta i zakona.

Religijske aktivnosti vjerskih zajednica:

 1. Duhovne djelatnosti
 2. Humanitarne aktivnosti vjerskih zajednica
 3. Aktivnosti u kulturi vjerskih zajednica
 4. Obrazovne aktivnosti vjerskih zajednica
 5. Promicanje religijske etike
 6. Promicanje duhovnih aktivnosti
 7. Obrazovne aktivnosti
 8. Kulturne aktivnosti
 9. Terapijske  i socijalne aktivnosti
 10. Poticanje osobnog razvoja

Vjerske zajednice samostalno i slobodno određuju unutarnju organizaciju; tijela upravljanja, njihovu hijerarhiju i nadležnosti; tijela i osobe koje predstavljaju vjersku zajednicu i njene organizacijske oblike; sadržaj i način očitovanja vjere; održavanje veza sa svojom središnjicom i drugim vjerskim zajednicama; udru­živa­nje s drugim vjerskim zajednicama; i druga pitanja svoga djelovanja u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

zatvori...Javna djelatnost i institucija
Crkve i religijske udruge


 • 01 63 14 299
 • info@moja-djelatnost.hr