Dodaj svoju tvrtku
OPĆINA GORNJA STUBICAOPĆINA GORNJA STUBICA

OPĆINA GORNJA STUBICAOPĆINA GORNJA STUBICA


Trg svetog Jurja 2,, 49245 Gornja Stubica

Općine i gradovi Krapinsko-zagorske županije |


OPĆINA GORNJA STUBICA osnovana je 1993. godine. Danas ima oko 6000 stanovnika, a prepoznata je po brojnim spomenicima kulture.

Općina ima bogatu tradiciju koju i danas njeguje kroz razne manifestacije i događanja.

stubica11

Općine i gradovi Krapinsko-zagorske županije

OPĆINA GORNJA STUBICA nalazi se na području Krapinsko-zagorske županije i ima bogatu tradiciju.

Značajna i tokom stoljeća dograđivana Župna crkva sv. Jurja ima od nedavno lijepo uređen okoliš s više od 50 vrsta ukrasnih sadnica, (među njima je i sekvoja ili mamutovac) i spomenik majci Domovini, klesan u bijelom kamenu.Neposredno uz crkvu je više od 400 godina stara Gupčeva lipa (zaštićen objekt prirode).

Uz nju su vezane legende o Gupcu i seljačkoj buni 1573. U centru mjesta na Trgu Sv. Jurja obnovljena je kapelica Sv. Ivana Krstitelja (svetog Ivanuša) građena u baroknom stilu iz 18. stoljeća.

Tu je, u zelenilu parka, 1999. otkriveno spomen-poprsje Rudolfu Perešinu rođenom u našem selu Jakšincu. Rudi je kao pilot vojnog zrakoplova JNA u vrijeme agresije na Hrvatsku 1991. svojim zrakoplovom preletio u Austriju. Pamtimo njegove riječi: "Ja sam Hrvat i ne mogu pucati u svoj narod!" Na susjednom brežuljku Samci u zelenilu dobro održavanog parka je plemićki dvorac obitelji Oršić podignut u drugoj polovici 18. stoljeća.

Tu su izložbeni prostori raznih sadržaja, mjesto stalnog postava Muzeja seljačkih buna i prodavaonica suvenira te predmeta kućne radinosti. Monumentalni Augustinčićev spomenik seljačkoj buni i Mariji Gupcu rađen je u bronci i zelenom kamenu s Medvednice dominira stubičkom dolinom.

Nadaleko poznato kulturno-umjetničko društvo "Matija Gubec", crkveni zbor "Magnificat" i bariton Ivica Kontent, ženska vokalna grupa "Fiola" te Vatrogasni puhački orkestar, uz brojne druge izvođače kulturnih programa čine bogatu okosnicu već poznatih manifestacija kao što su Jurjevo, koncerti u Župnoj crkvi, Muzeju i Školi.

Brojne su izložbe u galeriji "Lipa" likovne radionice "Lira". Na Jurjevskoj trci (CRO-CUP) od 21 km poznati hrvatski trkači rado trče lijepim gornjostubičkim zaseocima. "Susret za Rudija" svake godine prilika je da prisustvujete veličanstvenoj zrakoplovnoj priredbi, folklornom programu i otvorenom državnom prvenstvu u sprint duatlonu.

Za bilo kakve dodatne informacije ili upite slobodno se obratite na navedene kontakte.


 • pon

  /

 • uto

  /

 • sri

  /

 • čet

  /

 • pet

  /

 • sub

  /

 • ned

  /

Ukoliko ste zainteresirani za proizvode i usluge tvrtke, ostavite upit i dobit ćete odgovor u najkraćem mogućem roku. Upit će biti vidljiv na portalu.

OCJENI TVRTKU

 • 01 63 14 299
 • info@moja-djelatnost.hr