HR EN

Novi zakoni o gradnji u 2014.

Novi zakoni o gradnji u 2014.
liderpress.hr

S prvim danom 2014. godine na snagu stupaju novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji, koji donose jednostavnije administrativne korake koji prethode gradnji, a doneseni su s namjerom poticanja investicija u građevinskom sektoru.

Tri nova zakona zamjenjuju dosadašnji Zakon o prostornom uređenju i gradnji, a ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš kaže kako su osnovne novosti koje donose novi zakoni javnost odlučivanja, transparentnost i jednostavnost sustava, jačanje odgovornosti i brže donošenje odluka. Što se tiče Zakona o gradnji, uvodi se jedna dozvola, građevinska, i ona će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije. Kako bi se olakšalo investitorima građevinske dozvole izdavat će se bez reguliranja komunalnog i vodnog doprinosa, ali će investitor osam dana prije početka gradnje morati dokazati da je riješio to pitanje. Građevinska dozvola po novom zakonu vrijedi tri godine, odnosno u tome roku morat će započeti gradnja.

Novi zakoni o gradnji u 2014.

Izvozna Hrvatska protiv uvozne

Prošlu godinu pamtit ćemo kao godinu početka oporavka poslovne aktivnosti. Uz realnu stopu rasta BDP-a od 1,6%, zabilježen je veći rast prihoda poduzetnika i blagi rast udjela onih koji su ostvarili dobit. Osnažen je rast fizičkog obujma industrijske proizvodnje i realnog prometa u trgovini te su povećana optimistična očekivanja da će se s 2016. zaustaviti višegodišnji pad u građevinarstvu.

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

Microsoft ukida 1.850 radnih mjesta u segmentu poslovanja pametnim telefonima

Microsoft većinu tih otkaza planira u Finskoj, a otpisat će i 950 milijuna dolara povezanih s tim poslovanjem

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

Javne financije trebaju hladan tuš. To kratko boli, ali onda dolazi rast

Politička elita mora odlučiti hoće li nastaviti jačati 'nacionalni socijalizam' ili prihvatiti Hayekov ekonomski sustav koji u središtu ekonomskog i demokratskog razvoja vidi privatno poduzetništvo

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

Šustar pozvao Jokića da završi rad na kurikularnoj reformi, Radnu skupinu prozvao zbog kašnjenja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar pozvao je u petak voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Borisa Jokića i njegov tim da se vrate i završe započeti posao na reformi.

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

Puškarić: Vlade će biti sa ili bez Karamarka, no kome ova situacija (naj)više odgovara

Ne treba biti prorok da bi shvatili da su novi izbori sve izgledniji. Tomislav Karamarko, kažu oni koji ga osobno jako dobro poznaju, sam nikada neće odstupiti. Za njega ne postoji 'moralna odgovornost', a kamoli politička. Ako treba, žrtvovat će i sebe i stranku zbog svog ega.

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

HGK: Reforma strukovnog obrazovanja mora se nastaviti

Hrvatska gospodarska komora apsolutno podupire provedbu kurikularne reforme i uvjereni smo da će se nastaviti, priopćili su danas iz ove institucije.

liderpress.hr ...više

01 63 14 299
;