HR EN

Novi zakoni o gradnji u 2014.

Novi zakoni o gradnji u 2014.
liderpress.hr

S prvim danom 2014. godine na snagu stupaju novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i građevinskoj inspekciji, koji donose jednostavnije administrativne korake koji prethode gradnji, a doneseni su s namjerom poticanja investicija u građevinskom sektoru.

Tri nova zakona zamjenjuju dosadašnji Zakon o prostornom uređenju i gradnji, a ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš kaže kako su osnovne novosti koje donose novi zakoni javnost odlučivanja, transparentnost i jednostavnost sustava, jačanje odgovornosti i brže donošenje odluka. Što se tiče Zakona o gradnji, uvodi se jedna dozvola, građevinska, i ona će se izdavati na temelju minimalne dokumentacije. Kako bi se olakšalo investitorima građevinske dozvole izdavat će se bez reguliranja komunalnog i vodnog doprinosa, ali će investitor osam dana prije početka gradnje morati dokazati da je riješio to pitanje. Građevinska dozvola po novom zakonu vrijedi tri godine, odnosno u tome roku morat će započeti gradnja.

Novi zakoni o gradnji u 2014.

Air Serbia "preuzela" Croatiji Airlines New York, a Beograd postao zračno čvorište JI Europe

Air Serbia, nasljednik nekadašnjeg JAT-a i kompanija u kojoj od 2013. godine 49 posto vlasništva pripada Etihadu, nacionalnoj aviokompaniji Ujedinjenih Arapskih Emirata, a većinski paket od 51 posto je i dalje u vlasništvu Srbije, od lipnja ove godine počinje letjeti na relaciji Beograd-New York.

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

Đuro Đaković: Plan za ovu godinu je 333 milijuna kuna prihoda od izvoza!

Đuro Đaković grupa prošle je godine ostvarila 398,7 milijuna kuna prihoda, a rashodi su joj bili 458,3 milijuna kuna. Neto gubitak iznosio je 59,6 milijuna kuna.

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

Horvat: Maras ostavio 45 milijuna kuna duga. Maras: To je spin, skreće se pozornost javnosti sa smjene Lozančića

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u ponedjeljak kako mu je bivši ministar Gordan Maras ostavio 45 milijuna kuna obveza iz prošle godine. Naravno, bivši ministar odmah je odgovorio

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

Korisnici interneta u Hrvatskoj imaju najviše sigurnosnih problema u EU-u

Četvrtina korisnika interneta u Europskoj uniji imala je tijekom prošle godine određenih sigurnosnih problema, poput virusa ili gubitka podataka, a najviše problema unutar EU-a imali su građani Hrvatske, objavio je u ponedjeljak Eurostat.

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

Otkrijte kojem globalnom profilu postrecesijskoga kupca pripadate

Euromonitor International objavio je nedavno digitalno izdanje studije britanske konzultantice Daphne Kasriel-Alexander ‘Globalni potrošački trendovi 2016.’ u kojoj su navedene ključne promjene u suvremenim potrošačkim navikama.

liderpress.hr ...više
Novi zakoni o gradnji u 2014.

I brokeri se ufaju u turizam

Hrvatski fondovski menadžeri lani su se suočavali s brojim izazovima. Domaće tržište kapitala, nažalost, nije doživjelo nikakav pozitivan pomak, čak možda i suprotno. Očekivale su se nove investicijske prilike u obliku inicijalnih javnih ponuda Hrvatskih autocesta (HAC-a) i Hrvatske elektroprivrede (HEP-a), što bi inercijom dovelo i do novih listanja na burzi.

liderpress.hr ...više

01 63 14 299
;